Kulağakaçan Böceğinin Biyolojik Özellikleri
- Düzkanatlı bir böcek olan kulağakaçan böceğinin karnının arkasında kıskaçları bulunur. Bu kıskaçlar dişi ve erkeklerde düz ve kavisli olarak değişim gösterir. Kıskaçlarını tehlike anında kendilerini korumak amacıyla silah olarak kullanırlar.
- Kızılımsı kahverengi olan vücudunun baş kısmında antenleri bulunur.
- Gündüzleri ağaç kabukları ve taş altları gibi tenha yerlerde dinlenirlerken Geceleri aktif haldedirler.
- Meyve, sebze ve çeşitli bitkilerle beslenirler.
- Çok hızlı uçabilen ve koşabilen kulağakaçan böceklerini yakalamak oldukça zordur.
- Genel olarak nemli ve sıcak alanlarda bulunurlar.
- Tehlike altındayken kötü bir koku salgılarlar. Bu koku sayesinde saldıran hayvanları kendilerinden uzak tutarlar.
- Hem etçil hem de otçul canlılardır.
- Kulağakaçanlar kalabalık halde yaşarlar ve birbirlerini salgıladıkları bir madde sayesinde kolayca bulurlar.
- Yumurtlama sistemi ile üreyen kulağakaçan böceklerinin dişileri 30-50 arası kulağakaçan yumurtlayabilirler.
Kulağakaçan Böceklerinin İnsan Yaşamına Zararları
- Eski zamanlardan beri kulağakaçan böceklerinin insanların kulaklarına yerleşip yuvalandıklarına ve yumurtladıklarına inanılır. Bu inanış tamamen asılsızdır. Kulağakaçan böcekleri insanları kulağına girmedikleri gibi kendilerini tehlike altında hissetmedikleri sürece insanları ısırmaz ve onlara zarar vermezler.
- Kulağakaçan böceklerinin insanlara verdikleri zararlar genelde maddi boyutludur. Bahçe ve tarlalarda bulunan meyve ve fidelere zarar verebilirler. Özellikle sebze ve meyve yetiştiren insanlar için bu durum oldukça can sıkıcıdır.
- Dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi yiyeceklerinizden beslendikleri taktirde bu yiyecekler vasıtasıyla farkına varmadan mikrop kapabilirsiniz.
Kulağakaçan Böceklerinin Bulundukları Yerler
Genelde tarla ve bahçelerde bulunurlar. Ev ya da binalara girdiklerinde çoğunlukla evlerin banyo ve mutfak gibi nemli bölümlerinde barınırlar. Geceleri ışığa doğru hareket ettiği için ışıklı alanlarda da görülür. Bunun yanı sıra evin her alanında kulağakaçan böcekleriyle karşılaşmak mümkündür.
Kulağakaçan Böcekleri Kontrol Altına Alma Yöntemleri
- Kulağakaçanlar tolu halde yaşadıkları için tek tek yok etmek neredeyse imkansızdır. Ev ya da binalarda bulundukları alanlar daha kolay keşfedilebilir. Fakat tarla ya da bahçeleri istila eden kulağakaçan böceklerinin yaşam alanlarının tespiti bireysel olarak yapılamaz. Eve girebilecekleri ve dışarıda barınabilecekleri noktaları ortadan kaldırdıktan sonra profesyonel olarak ilaçlama en kesin çözümdür. Detaylı bilgi almak için Sis Tarım internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.