Salyangozların Biyolojik Özellikleri
- Salyangozlar kabuklu kara hayvanlarının bir türüdür.
- Vücutlarında bol miktarda su barındırabilme özellikleri vardır.
- Hareket ettikleri alanlara iz bırakmalarını sağlayan sümüksü madde sayesinde vücutlarında barındırdıkları su miktarını muhafaza ederler. Bu sıvı ayrıca hareket ederken vücutlarının zarar görmemesini sağlar.
- Yaşamalarına en elverişli bölgeler nemli ve ıslak alanlardır.
- Hem etobur hem de otobur olabilirler. Genellikle bitkilerin taze sürgünlerini yerler.
- Baş bölümlerinde iki adet anten yer alır. Bu antenler üzerinde gözleri vardır.
- Yiyecekleri koklayarak bulurlar.
- Oldukça hızlı hareket edebilme kabiliyetine sahiptirler
- Erdişi canlılardır. Yani hem dişi hem de erkektirler bu sebeple herhangi bir hemcinsiyle çiftleşme sonucu üreyebilirler.
- Arka sırt bölümlerinde bulunan kabukları kalsiyum ve karbonattan meydana gelmektedir. Bu kabuk sayesinde hem vücutları hem de iç organları korunur.
- Salyangozların yaşam süreleri yaşam şartlarına bağlı olarak 3-15 yıl arasında değişkenlik gösterir.
- Dilleri üzerinde dişleri vardır.
- Kara salyangozu olarak bilinen salyangoz türünün işitme duyusu yoktur.
Salyangozların Zararları
- Salyangozlar en büyük zararı bitkilerin taze sürgünlerini yemeleri sebebi ile çiftçilere verirler. Hatta bu durum karşısında çiftçilerin uyguladığı çok farklı önlemler vardır. Özellikle katil salyangoz olarak biline tür dünya da pek çok ülkeyi bu yönde büyük zarara uğratmıştır.
- Çiftçilerin yanı sıra evlerinin bahçelerine bitki diken insanları da oldukça rahatsız ederler. Bulundukları alanlardaki popülasyonları hızla arttığı için baş etmesi oldukça güçtür.
Salyangozların Bulundukları Yerler
Salyangozlar genel olarak nem ve rutubet olan her yerde olur. Özellikle bahçelerde, saksı diplerinde, taşların altında, odunluk e garaj gibi alanlarda daha çok rastlanır.
Salyangozları Kontrol Altına Alma Yöntemleri
- Evinizin etrafında, tarlanızda ya da bahçenizde bulunan salyangozları kontrol altına alabilmek için öncelikle onların yaşam alanlarını tespit etmelisiniz.
- Tedbir amacı ile garaj, kömürlük ve eve salyangozun girebileceği noktaları iyice kapatın ve kontrol edin.
- Salyangozların altına saklanma ihtimali olan odun, taş ve bunlara benzer her türlü materyali ortadan kaldırın.
- Son olarak uygun gördüğünüz bir ilaçlama firması aracılığı ile bahçe ve tüm alanlarınızda profesyonel ilaçlama yaptırın.
Sis Tarım olarak salyangoz ilaçlamalarında yem yöntemini kullanmaktayız. Konuya dair bilgi ve randevu için iletişim adreslerimizden irtibata geçebilirsiniz.